Витамин E
Какво трябва да знаем за Витамин Е
Витамин Е се намира естествено в някои храни, добавя се към други и се предлага като хранителна добавка. Витамин Е е колективното наименование на група мастноразтворими съединения с отличителни антиоксидантни свойства. Естественият витамин Е съществува в осем химични форми (алфа, бета, гама и делта токоферол и алфа, бета, гама и делта-токотриенол), които имат различни нива на биологична активност. Алфа (или α) токоферолът е единствената форма, която е призната да отговаря на човешките изисквания.
Витамин Е е от ключово значение за силен имунитет, здрава кожа и очи. През последните години добавките на витамин Е станаха популярни като антиоксиданти. Това са вещества, които предпазват клетките от увреждане. Въпреки това, рисковете и ползите от приема на добавки от витамин Е все още са неясни.
Защо се приема Витамин E?
Много хора използват добавки от витамин Е с надеждата, че антиоксидантните свойства на витамина ще предотвратят или излекуват заболявания. Но според проучванията витамин Е се използва за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания, диабет, болест на Алцхаймер, катаракта и много други условия са неубедителни. Досега единствените доказани ползи от добавките на витамин Е са при хора, които имат действителен недостиг. Дефицитът на витамин Е е рядък. Те са по-вероятни при хора, които имат заболявания, като храносмилателни проблеми и кистозна фиброза. Хората на диета с много ниско съдържание на мазнини също могат да имат ниски нива на витамин Е.
Може ли да се набави витамин Е естествено от храни?
Повечето хора получават достатъчно количество витамин Е от храната. Добрите източници на витамин Е включват: Растителни масла, Зелени листни зеленчуци, като спанак, Обогатени зърнени храни, яйца и ядки.
Има ли лиск от предозиране с Витамин Е?
Рисковете и ползите от приема на витамин Е все още са неясни. Дългосрочната употреба (повече от 10 години) на витамин Е е свързана с увеличаване на риска от инсулт.
Освен това анализът на клиничните проучвания показва, че пациентите, които са приемали синтетичен витамин Е или натурален витамин Е в дози от 400 единици на ден - или по-високи - са имали повишен риск от смърт от всякакви причини, което изглежда нараства още повече. Сърдечносъдовите проучвания показват също така, че пациентите с диабет или сърдечносъдови заболявания, които приемат естествен витамин Е на 400 единици на ден, имат повишен риск от сърдечна недостатъчност и свързана със сърдечна недостатъчност хоспитализация.
Локален витамин Е може да раздразни кожата.
Предозирането на добавки от витамин Е може да предизвика гадене, главоболие, кървене, умора и други симптоми.
Хората, които приемат разредители на кръвта или други лекарства, не трябва да приемат добавки от витамин Е, без да говорят предварително с техния лекар.