Безплатна доставка за поръчки над 50 лв
Връщане и замяна
Проверка на пратката

Храни & Хранителни добавки

Продукти 1 - 60 от 603 общо

Какво са хранителни добавки?

Хранителните добавки са вещество, което обикновено не се консумира като самостоятелна храна, нито се използва като хранителна съставка, а се прибавя умишлено към храната (обикновено в малки количества), за да подпомогне нейната обработка или да подобри определени свойства като аромат, цвят, консистенция, вкус, текстура, опаковка и/ или срок на годност. Самите хранителни добавки не се считат за храни, дори ако имат някаква хранителна стойност. Всички хранителни добавки трябва да имат доказана полезна цел и да преминат през строга оценка за безопасност, преди да бъдат одобрени за употреба.

Хранителните добавки имат 5 основни функции:

Придават на храната гладка и пухкава текстура:

Емулгаторите предотвратяват отделянето на течни продукти. Стабилизаторите и сгъстителите осигуряват равномерна текстура. Антикиселинните агенти позволяват на веществата да текат свободно.

Подобряват или запазват хранителната стойност:

Много храни и напитки са подсилени и обогатени на витамини, минерали и други хранителни вещества. Примери за обогатени храни са брашното, зърнените храни, маргарина и млякото. Това помага да се компенсират витамините или минералите, чиито количества може да са ниски или изобщо да липсват.

Поддържат стерилността на храните:

Бактериите и други микроби могат да причинят заболявания, свързани с храната. Консервантите намаляват развалянето, което тези микроби могат да причинят.

Контролират киселинно-базовия баланс на храните и предотвратяват окисляването:

Някои добавки помагат да променят киселинно-базовият баланс на храните, за да се получи определен вкус или цвят.

Осигуряват цвят и подобрен вкус:

Някои цветове подобряват външния вид на храните. Много подправки, както и природни и изкуствени вкусове, вдъхновяват вкуса на храната.

Кога се пият хранителни добавки?

Хранителните добавки са специално създадени, за да помогнат на хората да постигнат конкретни цели на хранене или спортни постижения. Те са предназначени да допълнят диетата на спортистите, а не да са единственият или основен източник на хранене.

Кои са едни от най-важните хранителни добавки?

Протеини

Протеините са големи, сложни молекули, които играят много важна роля в тялото. Те извършват по-голямата част от работата в клетките и се изискват за структурата, функцията и регулирането на тъканите и органите на организма.
Протеините са съставени от стотици или хиляди по-малки единици, наречени аминокиселини, които са прикрепени един към друг в дълги вериги. Има 20 различни вида аминокиселини, които могат да се комбинират, за да се получи протеин. Последователността на аминокиселините определя уникалната 3-измерна структура на всеки протеин и неговата специфична функция.

Антиоксиданти

Антиоксидантите като витамин С действат като консерванти чрез инхибиране на ефектите на кислорода върху храната и могат да бъдат полезни за здравето.

Кофеинът и другите GRAS (общопризнати като безопасни) добавки като захар и сол не се изисква да преминат през регулиращия процес.
Регулатори на киселинността се използват за промяна или по друг начин да контролират киселинността и алкалността на храните.
Хранителни вещества:
Процесът на добавяне на хранителни вещества към храната е известен като обогатяване или обогатяване и често се прави за храни като мляко, ориз и зърнени храни, които губят ключови витамини и минерали по време на процеса на смилане.

Процесори:

Тези съставки гарантират, че храната поддържа подходящата консистенция и текстура с течение на времето. Например, процесорите могат да се използват, за да не се отделят масло и вода, за да се предотврати сгъстяването или изсушаването на храната.

Как да изберем хранителни добавки

В днешния пренаситен на всичко свят, можете да попаднете на много и най-различни видове марки и производители на хранителни добавки. Всички ви обещават, че ви предлагат най-доброто и точно това е от което се нуждаете. Но до колко можем да се доверим на рекламите и информацията върху етикета на желания от нас продукт?

На първо място трябва да изходим от личната си нужда и от това какъв ефект искаме да постигнем с хранителната добавка към която сме се насочили. Дали целта ни е бързо или продължително освобождаване на аминокиселини в кръвообръщението, или повишаване на имунитета… Също така трябва да се съобразим при с проблеми с холестерола и непоносимост към лактоза. Затова е много трудно да се посочи точно конкретна хранителна добавка, без преди това да се вземат всички субективни фактори.
На второ място трябва да изберем от множеството марки и производители на пазара. Контролът на хранителни добавки в САЩ е много по-завишен, отколкото в Европейския съюз. Поради тази приочина е добре, да не се подлъгваме от евтини и никому неизвестни марки. Ниската цена на продукта предполага нискокачествен материал на производство. За да не рискувате излишно е добре да заплатите малко по-висока цена за по-известна марка продукт. А да се надяваме, че лидерите на пазара в производството на хранителни добавки не биха рискували реномето си с нещо некачествено. Не се подлъгвайте от рекламни кампании, защото за тях се плаща. Това, че известна личност рекламира даден продукт, не означава непременно, че за този продукт може да се гарантира на 100% .