Витамин C
Витамин С
Витамин С, известен също като L-аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който естествено присъства в някои храни, добавен Е към други и Е наличен като хранителна добавка. Хората, за разлика от повечето животни, не са способни да синтезират витамин С ендогенно, така че това е основен диетичен компонент.
Витамин С съдържащ се в зеленчуци и плодове, помага на тялото да формира и поддържа съединителната тъкан, включително костите, кръвоносните съдове и кожата.
Какво прави витамин С? Какви са ползите от витамин С?
Витамин С помага за възстановяване и регенериране на тъканите, защита от сърдечни заболявания, подпомага за абсорбцията на желязо, предотвратява скорбут и намалява общия и LDL ("лошия") холестерол и триглицериди. Изследванията показват, че витамин С може да помогне за предпазване от различни ракови заболявания чрез борба със свободните радикали и помага за неутрализиране на ефектите на нитритите (консерванти, открити в някои опаковани храни, които могат да повишат риска от рак). Допълнителният витамин С може да намали продължителността и симптомите на обикновена настинка, да забави или предотврати болетта, както и да поддържа здрава имунна функция.
Какви са признаците на дефицит на витамин С?
Симптомите на недостиг включват умора, мускулна слабост, болки в ставите и мускулите, кървене на венците и обриви по краката. Продължителният дефицит може да причини скорбут, рядко, но потенциално тежко заболяване.
Как да си набавим Витамин C от храните?
Витамин С е лесно да се набави от храни, тъй като много плодове и зеленчуци съдържат витамин С. Добри източници са: ябълки, аспержи, плодове, броколи, зеле, пъпеш (пъпеш, мед, диня), карфиол, цитрусови плодове (лимони, Портокали), киви, обогатени храни (хляб, зърнени храни, зърнени храни), тъмни листни зеленчуци (зеле, спанак), чушки (особено червени пиперки, които имат средно по-високо съдържание на витамин С, картофи и домати).
Възможни ли са нежелани странични ефекти от Витамин C?
Възможно е да се появят нежелани реакции между витамин С и антикоагулантни лекарства като варфарин (Coumadin), което намалява тяхното действие. Никотинови продукти, перорални контрацептиви / естрогени, тетрациклини, барбитурати и аспирин могат да намалят нивата на витамин С.
Витамин С може да увеличи абсорбцията на желязо и лутеин. Въпреки че някои данни сочат, че големи дози допълнителен витамин С могат да повлияят на абсорбцията и метаболизма на витамин В12, открити в храната, други проучвания не показват такива ефекти.